18 Aralık 2015 Cuma

ONE LOVELY BLOG ÖDÜLÜ VE BİZİM ÇOCUKLARIMIZ

Blog arkadaşım sevgili "Dalgaları Aşmak" One Lovely Blog ödülü ile tarafımı ödüllendirmiş. Kendisine teşekkür ediyor ve kabul ediyorum. Ancak içeriğinde küçük bir değişiklikle, doğuda bir okula yardım kampanyasına gitmesini istiyorum. Çocuklara olan zaafımdan dolayı "Esin Hanım" ve "Gülsen Varol" hanımlara da bu katkılarından dolayı teşekkür etmeyi borç biliyorum. Yolu buradan geçecek bütün blogcuları çorbada tuzu bulunmaya davet ediyorum.

*****
Çocuklar ne kadar birbirine benzer ve her yerde çocuklar aynı, saf, masum, temiz ve ötesi...Hele o gözler, hep aynı her
yerde memleketimin.

Şehirlerde okula giden, simit, selpak satan, eve ekmek götürmek için çocukluğunu yaşamayan, yaşayamayan, soluk benizli, burnu akan, yorgun çocuklar gördüm memleketimde.

Çocuklar gördüm Güney'de, Doğu'da, dağ köylerinde...Yoksulluk içinde yazgılarını sessizce kabullenmiş yanık tenli çocuklar... Soğuktan tenleri kapkara olmuş, ama yürekleri sımsıcak, gözleri umutla parlayan çocuklar gördüm.

Kendi yaptıkları beyaz bez ayakkabılarla milli bayramlara çıkan öğrenciler gördüm. Paltosuz, kitapsız, kalemsiz, delik lastik pabuçla okula giden çocuklar gördüm.

Kar yolları kapadığında okula gidemeyen, hasta analarını sırtında sağlık ocaklarına taşıyan, kurtlar cenazeyi yemesin diye ateş yakıp, sabaha kadar mezar başında nöbet bekleyen çocuklar gördüm memleketimde.

Bunca yazgıya, kadere baş kaldırmadan sessizce yaşamaya çalışan çocuklarımız... 10 Kasım'a beş kala hepiniz bizim çocuklarımız...

Jivago


*****

Aydınlığın şövalyeleri neredesiniz?

Akşamları tepelerde ışıklar görünüyor yer yer: İran sınırı ve karakollar. Yükselti o kadar fazla ki, ağaç yetişmiyor. Yıldızlar o kadar yakın ki, ellerinizle tutabilirsiniz. İlkokulda öğrendiğim tüm yıldız kabileleri burada: küçük ayı, büyük ayı, cezve. İnsanları o kadar sıcak ki, iklime inat. “İnsanlık” burada yaşıyormuş, meğer ölmemiş" diyorum içimden.,

Yıllardır batıda değişik ve güzel şehirlerde ...çalıştım hem de iyi koşullarda. İster istemez kıyaslama yapıyorum. Burada 3.haftasındayız okulun. Kılık-kıyafet kontrolü sırasında ayakkabıları farklı renkte birkaç öğrenciyi ayırmıştık. Teneffüste bir kız öğrenci yanıma geldi ayrılan bir arkadaşı için. Sessizce kulağıma “hocam, … arkadaşımız 12 kardeş, ailesinin durumu iyi değil, söyleyemiyor utanıyor” dedi sustum. 9.sınıf öğrencilerinden biri (üstelik ufacık bir şey daha) eski bir eşofman üstüyle gelip gidiyor okula. Fakirliği okunuyor yüzünden, duruşundan.

Bir aya kalmaz kar yağarmış buralara. "Ne yapmalıyım bu çocuk için? Bugün 11.sınıf öğrencilerinden biri üzgündü. Nedenini sordum, "ailemin parası yok hocam beni okuldan alacaklar" dedi. Zehir gibi kafası var. Seneye mezun olacak oysa. Kalacak yer bulmalı ama nasıl? Kız öğrencilerin sayısı az, çünkü okutmuyorlar. Çarşıda kadın-kız pek görülmüyor, ancak memur bayanları görebiliyorsunuz. Öğrenci çok, sıra az. Gelen öğretmenler en fazla 1,5 yıl kalıp gidiyorlar. Sınıfta konuşuyoruz, bir örnek verdim: Van’ a gittiğinizde…"Hocam Van’a gitmeyenler var daha" dediler. Sordum, sınıfın yarısı ilçeden dışarısını görmemiş daha. Gidenler de çalışmak için bir inşaatta veya akraba yanında. Gezmek fiilini çekemez bu çocuklar. Sinema-tiyatro, alışveriş merkezi, kafeterya, çay bahçesi, flört nedir bilmiyorlar.

Ülkemin 40 yıl öncesine ışınlanmışım sanki. Ya da bir köşeden Şener Şen çıkıverecekmiş gibi, bir Türk filminin içine düşmüşüm adeta.Evimi taşırken kitap kolilerinden yakınan taşımacılara kızan ben, okuldaki kütüphaneyi görünce ürperdim. Bomboş! Bu gençlerin bilinç kazanması, kendilerini tanıması, hayallerine kavuşmak için yol-yordam öğrenmeleri gerekiyor oysa. Yokluk ve yoksulluktan kurtulmaları, cahil kalmamaları gerekiyor. YGS-LYS kitapları olsa kütüphanede soru çözümü yaparlar, üniversiteye bir adım daha yaklaşırlar.
Okuduğu bir roman karakteri belki onun hayatında dönüm noktası olacak, belki çözdüğü bir üniversite hazırlık kitabı onun bir bilim insanı olmasını sağlayacak ya da okuduğu kitaplar hayatının tek zenginliği olarak kalacak ama kendi çocuklarını özellikle de kızlarını okula göndermesini sağlayacak.

Üzerime umutsuzluk çökmeye başladı, yakında yağacak olan kar gibi…

ADRES:
Berrin Damgacı
Başkale İ.M.K.B Çok Programlı Lisesi

BAŞKALE / VAN Tel: 0537 8611682

34 yorum:

  1. Ödülünüzü kutluyorum sevgili Jivago..
    Daha da önemlisi içeriğe eklediğiniz bu son derece etkileyici yazı için kutluyorum sizi..

    Umarım ve dilerim ki Berrin Öğretmen ve öğrencilerinin üzerindeki yağacak olan kara benzettikleri umutsuzluk kalkar, pırıl pırıl ve sevgi seli halinde yardım yağar...
    Duyarlılığınız için teşekkürler..
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. Ben göndereceğim en kısa zamanda,buradan haberdar ederim.
    Paylaştığın için sağol :)

    YanıtlaSil
  3. Gülsen hocamın sayfasından öğrendim ben de durumu.pzt günü kızımın okulunda başlatıcaz kampanyayı. ayrıca facebook sayfamda paylaşıp mail listemdekilere de ileteceğim. keşke daha fazlası da gelse elimizden tüm ihtiyaç sahibi okullara tek tek ulaşabilsek.. bir yerden başlamak gerek.umarım çığ gibi büyür..sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekür ederim sevgili Jivago...Duyarlılığın ve bu güzel paylaşımın için...

    En kısa zamanda çevremizdeki güzel insanlarla eminim bu kampanya amacına ulaşacaktır...

    Hele ki tuyapa gidecek olan dostlara bir hatırlatma dahi yapmam gerekirse; gerek tubitak yayınlarında gerekse çocuklara yönelik kitaplarda pek çok yayın evinde oldukça indirimli kitap seçenekleri mevcut...

    herkesin gönlünden ve elinden ne geliyorsa ...her bir küçük hediye(defter, kitap, kalem, belki bir çift ayakkabı..vs) geleceğimiz olan çocuklarımız için çok anlamlı olacaktır ...

    tekrar teşekkür ederim jivago, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim sevgili Zeugma .

    Umutlarımız ve dileklerimiz gerçekleşerek bütün çocuklarımızın üstüne güneş gibi doğması
    hepimizin istekleri. Ortak dostlarımızın katkı ve yardımlarıyla referansı belli bir idealist öğretmenin elinden, çığ gibi büyüyecek yardımların dağıtılması temennilerimle sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Asortik Krep ; sen de sağol.
    Haberlerinizi bekliyor olacağım..

    YanıtlaSil
  7. Esmir ; teşekkür edilmesi gereken birileri varsa, bunlar siz ve Gülsen hocadır sevgili
    Esin. Buradan sizlere tekrar teşekkür ederim.

    Ayakkabı, palto, defter, kalem, ünüversite hazırlık kitapları vb (eski-yeni) göndermek insanlık görevimizdir.

    Ayrıca öğretmen hanımefendinin referansları çok güçlü, BANKA'DA ÖZEL BİR HESAP AÇARSA maddi açıdan kurban kesemeyecek olanlar ve diğerler kişilerin gönderecekleri küçük miktarlar damlaya damlaya göle katkıda bulunabilir.

    Tekrar teşekkürler, sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. sorun bende zannedersem... Yani benim cehaletimde!! :( o yazdığın teknik terimin bile ne olduğunu bilmem ben sevgili jivago.. bu da bir yorum değil zaten onaylamazsan üzülmem.. Sana yaptığın yorum sayfasından yanıtla butonuna basarak yazmıştım.. Neyse
    aynı güzel çağrılara sayfalarımızda yer verdiğimiz için mutluyum.. Seni de yürekten kutluyorum..

    YanıtlaSil
  9. hasret senfonileri ; sevgili Gülsen Hocam, teknolojik açıdan sizden daha cahilim, ancak içim şimdi rahat etti. Sizden yorum gelir de onaylamam mı...O mutluluk bana aittir, size de tekrar teşekkür eder, iyi hafta sonları dilerim. Sevgi ve Saygılarımla..

    YanıtlaSil
  10. 5 çocuk bir nimet :)

    hediye için çok teşekkür ederim ben onu almak




    bir kucaklama teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Friend ... did not understand very well what is ... but guess what: roads closed by snow, children, education ... there will be very cold ... here the weather is favorable.

    Best regards
    Escuchar

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar; dileginiz dilegim olsun,destek ve iyi dileklere saygı ile teşekkürlerrrr....

    YanıtlaSil
  13. Ben ne çocuklar gördüm vatansız doğan,ben ne çocuklar gördüm esareti kaderleri sayan,ben ne çocuklar gördüm kurtuluşu bireysel çözümlerde sanan!.üzülerek kampanyanıza katılamıyorum hem imkansızlıktan hemde böyle sadaka mantığıyla bir kurtuluşun olmayacağından.ulu önder ATATÜRK ün bir sözüyle örnek vermek istiyorum "hattı müdafa yoktur satıh müdafa vardır o satıh bütün vatandır." yinede duyarlılığınızı gönülden destekliyor ve istanbulun göbeğinde bile aynı çocuklardan binlerce olduğunu hatırlatmak istiyorum ve çözümün ulasal politikalarla tümden çözülmesi gerektiğine inanıyorum.

    YanıtlaSil
  14. Patricia 333 ; evet en az 5 çocuk :)

    Rica ederim, size de hediye etmek...

    Bir kucaklama..

    YanıtlaSil
  15. DIANA ; It's an award for you, can you carry it to your blog wall...This is some of the children's views of our contry especialy from eastern region...I can imagine Mexico's favorable atmosphere.

    Best wishes

    YanıtlaSil
  16. annemineli ; desteğiniz ve dileğiniz için teşekkür ederim. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Jivago Abi,
    Deniz Feneri olayından dolayı belli
    kişilerin kurumsallaşarak yaptıkları
    yardımlara kuşkuyla yaklaşıyorum.
    Burada karşılılı bire bir yardım söz
    konusu olduğu için destekliyor ve
    yazınızdan dolayı kutluyorum.

    Saygılar , Cenk

    YanıtlaSil
  18. Cenk, Deniz Feneri olayı deyince aklıma geldi. Zahit Akman'lara ne oldu acaba...
    Ankara'dan katkılarını bekliyoruz. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  19. Bonjour Jhivago! Sorry, but the translator is not working.:( But, congratulations on your most deserved award and merci beaucoup for your thoughtfulness and generosity! You are the best, cher ami! Cheers!
    Love and hugs, Marguerite

    YanıtlaSil
  20. Merhaba JİVAGO :)))
    benım en buyuk hayalım yazının basındakı çocuklara hep yardım etmek elımden geldıgı kadar da edıyorum da zaten kendımce karınca kararınca şu 3 gunluk dunyada baska yapabılecegım ve degecek baska bır sey de bulamıyorum çocukları çok severım aklımda bır proje var ama bakalım ne zaman ve nasıl hayata gecırebılırım ve kımse de cıddıye almıyor zaten :)mıllet ısın mı yok dıyor sen kendıne baktın da baska çocuklar mı kaldı dıyorlar :)
    ınsanlar hep bencı ve bencıl,takmıyorum bakalım elbette zamanı gelıcek:)
    sevgılerımle

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Ece ; çocuklara yardım konusunda bir şeyler yapma projeni takdirle karşılıyorum.Sırası geldiğinde kimsenin söylediğine bakmaksızın kafandakileri hayata geçirmen dileklerimle sevgiler..

    Etkinlik
    konusunda söz verdiğin
    yöresel yemek
    tarifini bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  22. Kabul ettiğiniz ve böylesine anlamlı bir paylaşımla birleştirdiğiniz için çok teşekkürler Sevgili JİVAGO.Bu kampanyayı sevgili Esmir'de okumuştum ,elbette seve seve katılacağım.

    YanıtlaSil
  23. Ödül için bir kez daha teşekkürler sevgili Dalgaları Aşmak .Hepinize diyebileceğim, hepiniz iyi ki varsınız. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  24. Sevgılı JİVAGO :)))
    Benım hatam degıl dı ınan kı ben yaptım yemegı ama resımlerını cekemeden oğretmen arkadaslar masaya almıslar ve yemeye baslamıslar ben masalarına gıdınceye kadar da baktım sadece bır kaç kırıntı duruyordu koca kayık tabakta :)))yarasın degıl aldım ben tabaga ,tabakta bana baktı :)
    ama tarıfı verırım etkınlık ne zamandı ?
    bu aralar pek gıremıyorum ınternete tavuk gıbı uyuyorum:))))
    çok yoruluyorum cunku:))) ama çok mutluyum cevap yazayım derken tum hayat hıkayemıde sıralamıs oldum :))))
    sevgılerımleeeee

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Ece , sana şimdi ne diyeceğimi bilemedim:) 15 Kasım!a kadar istersen katılabilirsin, ancak kendi görüntülediğin fotoğraf gerekiyor. Katılırsan kolay gelsin:) Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  26. Tebrik ediyorum..Ödülünüz ve yardımseverliğiniz için..Ben de elimden geleni yapmaya hazırım.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  27. İnsanın böyle blog dostları olması çok sevindirici dostum. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  28. sevgili jivago, van başkale'den sevgiler size. hazırlık kitaplarını tamamladık. hem son sınıf öğrencilerine bölümlerine uygun kitaplar dağıttık bayram öncesi, hem de kütüphanede dolaplara yerleştirdik. roman eksiğimiz var ama o da tamamlanıyor. giysi problemlerini 2 yardımsever giderecek.zaten 35 öğrencinin ayakkabı ve giysi problemini tespit ettik şimdilik. onu da hallediyoruz.
    velhasıl, birlikten güç doğuyormuş ve ülkemin güzel insanları ne çok yardımı severmiş. meğer yaşanılası bir ülkenin içinde yalnız kalınmıyormuş. sizlerin sayesinde. hepinize çok teşekkür ederim.
    Not:: kütüphanenin son halini fotoğraflayıp göndereceğim:))

    YanıtlaSil
  29. Merhabalar Mehmet Bey,
    Bloğunuzda paylaştığınız ve bundan tam 5 yıl önce bloglar arasında (kitap) kampanyası başlatmamıza sebep olan; Van'da ücra bir köyde görev yapan Berrin Damgacı Öğretmenin o isyan yüklü mektubunu bugün bir kez daha duygulanarak, hüzünle okudum. Bilmiyorum Öğretmenimiz halen daha Van, Başkale'de görev yapıyor mudur!..Üzerinden 5 yıl geçmiş olmasına rağmen ülkemizin refah düzeyi coğrafi düzlemde, daha adil olarak gelişeceği yerde, tam tersine daha da beter hale geldi..Bir yanda yaklaşmakta olan Yılbaşı dolayısı ile, AVM'lerde Christmas-tatili ve alışverişi telaşı, diğer yanda Doğu'da; bu bozuk düzende, çaresizlik ve isyanlar içinde terörün kucağına düşmüş,hem kendine hem çevresine zarar veren çocuklar...göç etmek zorunda kalan mağdur insanlarımız var...bütün değerleri, kardeşlik ve milli duyguları, alt-üst olmuş çocuklar, gençler, aileler!.. sınırlarımızda olup bitenleri, içimiz acıyarak her gün tv.lerde izliyoruz.. Bizzat yaşayanların durumu ise daha da içler acıcı. Bu insanlar bizim insanlarımız!.. elimizden bir şey gelemeyişi ise çok hazin.. her biri adeta kendi kaderlerine terk edildiler.. Yazıktır!.

    Şimdi, o okullarda ne öğretmenler can güvenliği içinde ne de öğrenciler ve aileleri!.. Dikkat etti iseniz bloglarda dahi, eskisi gibi bu tür yardım kampanyaları yapılmıyor artık!.. Ne, acılar da, ne sevinçler de o ortak duruşu sergileyemiyoruz. Duygularımızı mı kaybettik!.. karamsar olmak istemiyorum, biz özünde merhametli ve vicdanlı insanlar değil miydik!.. Parçalara ayrılmak ve ha bire didişip durmak yerine birleşmek zorundayız. Çirkin bir tuzağın içindeyiz. Halden anlayabilmek için, illa ki kendi tepemize bomba düşmesini mi bekliyoruz!.. Bu vatan bizim..hepimizin...

    Bir kurtarıcı bekleyip duruyoruz!..bizi ve bu vatanı kurtarsın istiyoruz.. oysa önce kendi iç dünyalarımızı her tür sahte ve çirkin duygulardan, egolardan arındırarak işe başlamayı hiç akıl edemiyoruz. Nedir bu çıkar düşkünlüğü, nedir bu barbarlıklar...ağızlara alınmayacak sözler, öfkeler, çirkinlikler birbirine!.. Bu şeytanları, bu kötülükleri palazlandıran kim/ler!..alkış tutan, görmezden gelenler kim/ler!..herkes bir dönüp kendine bakmalı!.. ne Müslümanlık bu!..ne insanlık!..ne de çağdaşlık bu!..Önce ahlaklı, erdemli, vicdanlı ve adaletli 'İNSAN OLMAYI' öğrenmemiz gerek..

    Uzun bir iç döküş oldu bu.. kusura-bakmayın Mehmet Bey.. Gerçekten yaşadıklarımıza hem çok üzülüyorum, hem de hiç bir şey yokmuş gibi davranan umarsız insanları gördükçe çok şaşırıyorum, insanlığımdan utanıyorum.. Dilerim... bir gün gerçekten daha güzel olur bu dünya!..Size ve ailenize esenlik dolu iyi hafta sonları dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esin Hanım,

      Yorumunuza aynen katılıyorum. Aslında içimizi döküp, yazmak isteyip yazamadığımız ne çok şey var. Kusur ne demek? Keşke herkes sizler gibi duyarlı olsa, olabilse!

      Biraz önce merak ederek Berrin öğretmenle telefon görüşmesi yaptım. İyi haberlerini aldım.Sağ olsun uzunca bilgilendirdi. 3 yıl Van Başkale'de eğitimcilik yapmış. O dönem 6000 kitap, giysi, ayakkabı vb. yardım malzemesi gelmiş. Şu an Zonguldak Alaplı'da öğretmenliğe devam ediyormuş sevgili (eski) felsefe öğretmenimiz.

      Birçok meslek insanımız, Güney ve Doğu Anadolu'dan kaçarken veya zorunlu göçe zorlanırken iyi ki bu tür vefalı insanlarımız var ve varolmaya devam edecek.

      Biz de size güzel bir hafta sonu dileriz.
      Esen kalın.

      Sil
    2. @Mehmet Bey,

      Berrin Öğretmenle irtibata geçip, kendisinden, iyi haberlerini iletmeniz inanın beni çok memnun etti. İyi ki mesleğini, ülkemizin hangi köşesinde olursa olsun, böylesine fedakarlıkla ve severek yapan Berrin Öğretmenimiz gibi idealist öğretmenlerimiz var.

      Berrin Öğretmene sizin sayfanız aracılığı ile en içten sevgi ve şükranlarımı gönderiyor, çalışma hayatında başarılar diliyorum.

      Bu duyarlı yaklaşımınız için size de ayrıca teşekkür ederim Mehmet Bey..Tekrar size ve ailenize güzel bir hafta sonu dilerim.. Esen kalın..

      Sil
    3. Ne demek, rica ederim Esin Hanım. Berrin öğretmen bloğumu ve siz bütün dostları anımsadı ve herkesin duyarlı davranışlarını takdirle karşıladığını özellikle belirtti.

      Muhtemelen dilek ve temennilerinizi okuyor olacak. Ben de sevgi, selam ve başarı dileklerimi sizin nezdinizde tekrar kendisine iletiyorum.

      Dilek öğretmen ve benzeri öncüler iyi ki var.
      Esen kalın.

      Sil
  30. Ödülünüz için tebrikler.)

    Çocuklara yardım projesi de çok güzel, kaleminize, gönlünüze yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  31. Çok teşekkür ederim Melike Hanım. Çocuklar her zaman zaafımızdır.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil