2 Şubat 2017 Perşembe

Oyun Bitince








Oyun bitince, şah ve hizmetindeki bütün oyuncular aynı kutuya atılır. Bunu unutmamak gerek!..


Dünya'da milletvekili olma yaşı, yedi yaş ve altına indirilmelidir, bence... Evet ülkeleri çocuklar yönetmelidir. Yoksulluğun, yolsuzluğun, açlığın, hastalığın, tecavüzlerin, cinayetlerin ve her türlü pisliğin onarılmaz bunaltısını, sağ kalmanın utancını taşıyorum içimde. Bir insan, çocukların yüzüne bakarken, sorumluktan kurtulup, acılara kayıtsız kalmanın onursuzluğunu nereye kadar taşıyabilir?!..


21. yüzyılda kıymeti harbiyesini tamamıyla kaybetmiş "güç ve iktidar sorunu" teolojik hegemonya alanından çıkarak politik felsefenin merkezine yerleşir. Bunun anlamı "insan varoluşu"nun geçerliliği hâlâ etik ve ahlaki bir varlık olup ol(a)mayacağı kavramını sorgulamak zorunda olduğundandır.


"Güç ve iktidar", yöneten zümrenin ve egemenlerin bir nesne ve özne oyunu olarak satranç tahtası üzerinden kuşbakışı bakmasından ve olabildiğince sömürü düzeninin siyasi erk tarafından rant kapısı olarak ezilenler üzerinde uygulamasından ve şah'ın bir kukladan başka bir şey olmamasından kaynaklanarak iflas etmiştir. 


Evet dünyadaki mevcut sistemlerin hepsi iflasın eşiğindedir. Daha fazla geç kalmadan ve kavga yapmadan, şimdi yeni şeyler söyleme ve üretme zamanıdır. Hiçbir güce, lidere, partiye sığınmadan resimdeki çocuğun duruşu ve gözleri ne çok şey söylemektedir kanımca...


Oyun bitince, şah ve hizmetindeki bütün oyuncular aynı kutuya atılır. Unutmamak gerek!..

---

Mehmet Osman Çağlar
Ocak, 2017


2 yorum:

  1. Çocuklar hep piyon olduğu sürece çok acı çekecekler. Uzun bir zamanı beklemeye ne güçleri ne takatleri var.
    Gözlerindeki, yüzlerindeki ifadeyi değiştirmek bile belki çok uzun zaman alacak. Travmaların izleri yıllar sürecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklara bırakacağımız yaşanabilir, adaletli ve yeşil bir dünya umudu gün geçtikçe kaybolmaktadır. Değerli yorumunuza teşekkür eder, şimdiden güzel bir hafta sonu dilerim.

      Sil