26 Ağustos 2017 Cumartesi

26 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi





Emperyalizme tokat atan 26 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz'un 95. yıldönümü kutlu olsun.






(Fotoğraflar, Türkiye Barolar Birliği, Prof. Dr. Hamza Eroğlu'nun derlediği TC Kültür Bakanlığı -Fikri Sağlar- "70. Yıldönümünde LOZAN" kitabından tarafımdan çekilmiştir)

5 yorum:

  1. Dünya durdukça kutlamak dileğimle...

    YanıtlaSil
  2. Kutlu ve daim olsun... Kıymeti bilinmiyor ya en acısı o. Esen kalın...

    YanıtlaSil
  3. @ ACEMIDEMIRCI

    @ Gül Akça


    Zaferimizi destekleyici yorumlarınıza çok teşekkür eder, aydınlık çok güzel bir hafta sonu dilerim.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. 26 Ağustos sabahı Türk topçusunun ateşiyle başlayıp, önce birkaç tepenin ele geçirildiği, 27 Ağustosta düşman mevzilerinin çökertilip, 28-29 Ağustos günlerinde Afyon’un başarılı bir şekilde taarruzla kurtarıldığı ve 29 Ağustos sabahına kadar Yunan ordusunun İzmir’e kaçış yollarını kesmek amacıyla düşmanın Dumlupınar’ın kuzeyindeki Aslıhanlar bölgesine sürüldüğü amansız bir muharebe yaşanmaktaydı.30 Ağustos sabahında ise büyük bir meydan muharebesi başlamıştı. Muharebeyi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa doğrudan doğruya kendisi yönetmekteydi.. bu yüzden bu taarruza ‘ Başkomutan Meydan Muharebesi denilmişti.’

    Dahi bir komutan olan Mustafa Kemal’in yönettiği bu muharebede, bir gün içinde Yunan ordusunun büyük bir bölümü yok edilmişti. Ardından kaçan düşmanın İzmir ve çevresindeki kuvvetleriyle birleşmemesi için üç koldan Eğe’ye doğru ilerlenmesi uygun görülmüş. Bunun üzerine Mustafa Kemal: “ Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” diyerek tarihi emrini vermişti. (O tarihlerde ‘Ege Denizi’ nin adı ‘Akdeniz’dir.)
    Başta; Emperyalizme büyük bir tokat atarak onlara gereken dersi veren ve zaferlerimizi taçlandıran ölümsüz liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, ölümüne savaşan, bastığı toprakları namus bilen yiğit askerlerimizin hepsini saygıyla, sevgiyle, gururla anıyorum. Ruhları şad olsun. Büyük Taarruzun 95. yılı kutlu olsun. Nicelerine...

    Sayfanızda yer verdiğiniz için teşekkürler Mehmet Bey. Biraz ben de özet geçtim :) Bizler biliyoruz ama bilmeyenler (yok saymaya çalışanlar) varsa bir kez daha anımsatayım istedim.

    Size ve ailenize iyi pazarlar ve şimdiden iyi haftalar dilerim. Esenlikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmeyenleri bilgilendirmek ve bilenlere de anımsatmak açısından detaylı yorumunuza çok teşekkür ederim Esin Hanım.

      Her zaman olduğu gibi büstlere saldırı, karalama ve karşı devrimin Cumhuriyet ile hesaplaşması olağan hızıyla devam ederken dahi komutan Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi sizin nezdinizde tekrar saygı ve sevgiyle anıyorum.

      Biz de size çok güzel bir pazar gecesi ve yeni bir hafta dileriz.:)

      Esen kalın.

      Sil