28 Eylül 2010 Salı

GERÇEKTEN NEYDİ BÜTÜN BUNLAR ?




fotoğraflar jivago'dan








Yüzerken güneydoğu'nun unutulmuş bir durgun suyunda, ilk defa bu kadar derinden baktım gökyüzüne. Desenli bulutlar hiç bu kadar yakından selamlamamıştı ve daha önca hiç bu kadar etkilenmemiştim ve sanki uzansam beyazı tutacak gibiydi ellerimden. Hiçbir beyaz, bu kadar maviye yakışmamıştı ve dakikalarca takılı kaldım ucundan parçalı desenli beyazın. Günlerden cumartesi, saatlerden on altı civarıydı ve ben neden daha önce hiç bu kadar derinden bakmamıştım gökyüzüne.

Sizce mutluluk neydi?










Sessiz sedasız akar gider saatler doğuda. Güneş pir görünür şafaktan, yavaştan batar dağların ötesinden.Hele okul mevsimiyse aylardan, hele çıplak ayakla inmişse ceylanlar kurumuş nehir yataklarına, hele kömür gözlü çocuklar elmas ışıkla bakıyorsa etrafa, hele yaşlılar tünemişse damlara, yine bulandıysa yüne eller; mevsimin son çiçeklerinden ayılmıyorsa gözler ve saatler durmuşsa yine, yanık tenli yelkovan mıhlanmış oynamıyorsa yerinden, hazırlan hafiften çilingir sofrana, yine efkarlara batıyorsun demek...

Sizce "doğu" ne demekti?





Hele bir de gece olup uzak dağ köylerinde ışıklar göz kırpmaya başladıysa alaca karanlığa; hele biliyorsan çaldığın kapıda çay ikram edileceğini ve onca yoksul aş'ın paylaşılacağını; gelde içme ölene kadar efkâra batıp anasını satayım...

Gözünü sevdiğim binlerce yılın güzel insanları memleketimin...

Sizce memleket neydi?


Jivago

29 yorum:

  1. Beni lise yıllarıma götürdün sevgili Jivago.Doğuda geçiridiğim o yıllara.Doğanın en saf insanın en yoksun hallerine.Mezralara doğan güne.Yokluktan naylon ayakkabılı ama gözleri zekadan ışıldayan arkadaşlarıma.Doğudan batıya batıdan doğuya uzayan geceden sabaha akan yolculuklara. Vatan her yerdi o zaman bizim için.Doğusu batısı aynıydı.Ne çok şey ne büyük hızla değişiyor. Hayırlara çıkar memleketin sonu dilerim.

    YanıtlaSil
  2. :) GRACIAS .... KISSES TO YOU

    YanıtlaSil
  3. Dostum jivago bazen kendimizi gerçeklerden arındırmamız gerek bu bizim hayata karşı dayanma gücümüzü
    arttırır ben fırsat buldukça fantastik kurgular okuyorum,anlaşılan o ki sende fotoğrafa merak sardın,ama ne yazıkki fotoğraf bulutları anlattığın kadar berrak değil biraz daha çalışman gerekiyor başaracağındanda adım gibi eminim:)

    YanıtlaSil
  4. Hep batıya batıya giden kişi doğuya koşuyordur aslında, güneş bile doğudan doğuyor hatırlanmalı.Memleket ise beden gibi tek parça baş ayaklar ve gövde hepsi önemli. Sevgilerimle.Tontini.

    YanıtlaSil
  5. ruhgezgini ; doğu konusunu daha önceki bir postunda az da olsa yazışmıştık dostum. Çok önceleri milli bayramlarda, kendi yaptıkları beyaz bez ayakkabıyla çıktıklarınıda hatırlarım. Doğu veya Ortaanadolu yerleşim birimleri birbirinlerinden çok ta farklı değil, gözler bile aynı...yoksulluk ta..hayırlara çıkar temennilerine katılıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Patricia 333 ; thanks..kisses to you.

    YanıtlaSil
  7. HÜSEYİN USTA ; İŞİN GERÇEĞİ ŞUDUR; O GÜN SIRT ÜSTÜ YÜZERKEN ELİMDE DİJİTAL FOTO MAKİNAM YOKTU VE YAZDIKLARIM KURGU DEĞİL. DESENLİ BULUTLAR ÇOK YAKINDAYDI VE SÖZLERİM KİFAYETSİZ KALIR. ANCAK BU KADAR
    ANLARABİLDİM AMATÖRCE...FOTOLARI İSE BİRKAÇ SAAT SONRA BAŞKA BİR YERDEN ÇEKTİM :)

    YanıtlaSil
  8. sufi ; batısıda, doğusuda bizim eller...güneş aynı güneş...
    insanlarımız aynı insanlar dostum. Memleket tek beden, bütün organlarıyla yekpare. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Öyle güzel bir coğrafyada yaşıyoruz ki aslında.Bu kadar farklı kültürü bir arada barındıran başka bir ülke var mıdır bilmiyorum.Yeni tanıdığımız birine bile hemen nerelisin diye sormaz mıyız? Aynı ülkede her ilin farklılığındandır soruyu sorduran.. Seviyorum ben, renklerini,insanlarını.. Kahve alır mısınız Sayın Jivago :)) Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Memleket kendini oraya ait hissettigin yerdir.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili JİVAGO,
    mutluluk güzellikleri yaşadığımız an...
    Doğu,sıcaklık ve susuzluğuyla,insanıyla,dili ve kültürüyle,tarihiyle ,izleriyle,belki de,daha çok aydınlığa ihtiyacı olduğu için güneşin doğduğu yer...
    Memleket,kendini ait hissettiğin yer..
    "memleket nazım hikmetinazım hikmet memleket..."

    Çok hoş bir yazıydı.Fotoğraf konusunda USTA'ya katılıyorum :)

    YanıtlaSil
  12. Mutluluk; özgür bir ülkede güvenle, gözlerini yeni güne açmak olmalı, bu dağ bu taş bizim oldukça, farkında olmasak ta ne büyük bir mutluluk olduğunun.

    Doğu; çıplak ayaklı kavruk tenli insanıyla, sevgiyle hasretle kucaklaşmak olmalı yeniden. Gözlerimizi birbirimizden kaçırmadan ve sen ben demeden, BİZ olduğumuzu göstererek tüm dünyaya.

    Memleket; dağında kekik biten, kuzular otlayan yaylalarında ve tek bir karış toprağını vermemek için düşmana, uğrunda kan dökülen, bağrında binlerce şehit barındıran,
    ufkunda özgür kuşlar uçan, her taşı yakut değerinde olan toprak parçası olmalı.

    Öyle bir kenetlenmeli ki, Ali'siyle Hüso'su, kemikleri sızlamamalı yan yana yatan şehitleri memleketin.

    Sevda türküleri söylenmeli, hem doğusunda hem batısında, hep bir ağızdan. Yürekleri intikam ateşi değil, bir tek sevda ateşi yakmalı.

    Memleket; öyle olmalı ki, sırtlanlar pençelerini geçirmiş, iştahla parçalarken salyalar saçarak, binlerce kahraman çıkarmalı bağrından, herbiri bir ATATÜRK.

    YanıtlaSil
  13. Bence o bulutlar orada kendiliğinden ''Doğu'' nun mistizmini ifade etmiş ve yakışmış :)

    Oryantalizme ilgim hep olmuştur. Uzak Doğu kültürlerine de..Doğu ne demek: Bir türlü gidemediğim,bloguma bir parçasından ad koyduğum,kültürü, dili,bölge halkı olarak benim için çok çekici, bir o kadar da egzotik bölgemiz.. Memleketimizin koskocaman bir parçası.. Oraları görmek gerçek mutluluk demek..
    (Geçtik mi sınıfı Hocam?)

    Siz de bu mutluluğa ermiş ve bize böylesine güzel ve coşku dolu bir post hazırlamışsınız..Teşekkürler sevgili Jivago..

    Sevgiyle kalın hep...

    YanıtlaSil
  14. Ahaha :)
    Çınar'la aynı anda soruları cevaplıyormuşuz..
    Çok hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
  15. Biz Almanyada yasiyoruz ben buraya memleketim diyememki,doydugum yerde olsa
    Mutluluk aniden gelip sevindirir ve anidende gider
    resimler icimi acti memleketimizin her yeri cennet gibi

    YanıtlaSil
  16. Sevgili AyŞeGüL KuŞ ; öncelikle ikram ettiğin çok az şekerli Türk kahvemi alayım, uzunca bir höpürteterek yazdığın bu hoş yorumu okuyayım :) İnanır mısın çocukken kimseye nerelisin diye sormazdık. Renkler, kimlikler, ırk, din vb şeyler hep ilgi alanımız dışındaydı. Aynı dili konuşarak oyunlarımızı oynar, ev kapılarımız açık uykuya yatardık.Seni, beni, bizi birleştiren ortak paydamız, renkleriyle insanlarımızı sevmemiz. Kahve için tekrar teşekkürler :) Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. Sevgili nesrin ;Memleket kendini oraya ait hissettigin yerdir, ne kadar doğru...
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Dalgaları Aşmak ; her zaman ki nazik ve hislerime tercüman olan yorumlarınızdan birisi...üstüne ilave yorum abesle iştigal olacağından sadece susuyorum.

    Ancaak; fotoğraf konusunda ustaya katılmanıza şaşırmadım desem yalan olur, hepsinin sanat kokan -her ne kadar sizin kadar olmasada- görüntülediğim kareleri çok beğenmiştim de :) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Çok sevgili kardeşim, dostum Çınar hanım, isminiz gibi ulu Çınar ağaçlarının köklerinin ne kadar derinlerde olduğunu anımsatan bu olağanüstü yorumunuza çok teşekkür ederim. Bu yazınızın üstüne, ne bir fazla, ne bir eksik yorum yapmanın endişesi içindeyim.
    ATATÜRK''le bitirdiğiniz bu yazılımınız için çok teşekkür ederim. Zatalinizin nezdinde bütün blog arkadaşlarıma ve yorumculara şu acizane sözlerimi söylemek isterim : HEPİNİZ İYİ Kİ VARSINIZ ! . Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  20. Çok teşekkür ederim, sağol sevgili Zeugma. Sonunda fotoğraflarımın kıymet-i harbiyesini anlayan bir dost blogdaşım çıktı :)
    Oryantalizme benimde hep ilgim olmuştur. Hatta birkaç ay önce, blog isminden Gaziantep ile ilginizin olup olmadığını sormuştum. Ayrıca koyu kelimelerle bıraktığın izlerin anlamı çok değerli oldu benim için: Doğu - Memleket - mutluluk...Ne kadar ince ve hassas bir düşüncedir bu. Çınar hanıma yazdıklarımı tekrar etmekten itina ederek, ben teşekkür ediyorum. Hoca olan sizsiniz, sınıfı geçecek olan da biziz :)

    Hep sevgiyle, dostlukla kalalım...

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Baharçiçeği ; Almanya'da, Türkleri tanıtıcı etkinliklerizden dolayi öncelikle sizi kutluyorum.

    Cennet vatanımızdan bütün yurtdışında ki vatandaşalrımıza selam olsun. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  22. Zeugma - Çınar ; evet aynı anda soruları cevapladınız. Kopye çekmediğiniz umuduyla :)

    YanıtlaSil
  23. Sevgili jivago Abi,

    Gelecekte yeşil bir İSTANBUL
    vardı denilmemesi için,

    2 EKİM GECESİ BÜTÜN İSTANBULLULARI

    3.KÖPRÜYE KARŞI EYLEM YAPMASI İÇİN

    EYLEME DAVET EDİYORUZ. BU KONUDA

    POST HAZIRLADIM.

    Eski değerlerin kaybolmaması dilek
    ve isteğimle sevgiler,Saygılar

    Cenk

    YanıtlaSil
  24. Çiçekli fotoları beğendim, diğerlerini vasat buldum... fotoğrafcılığa az daha çalışmalısın
    Jivago.

    Dostlukla..

    YanıtlaSil
  25. Sevgili WarhaWk-Cenk ; 8-10 Ekim'de yanlış duymadıysam İstanbul Mimarlar Odasının da bir eylem çağrısı varmış. Onuda araştır istersen..

    2 Ekim gecesi kendi mumumu yakıp destek vereceğim. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  26. aslan ; fotoğrafçılık kursuna mı gitsem acaba, var mı iyi bir tanıdık..

    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Jivago, öyle güzel yorumlar okudum ki..Ekleyebileceğim tek şey kendimden olacak.Çektiğiniz çiçek fotoğrafları beni yazalrımı geçirdiğim dede bağevine götürdü ve hüzünlendirdi.
    Harika bir yazıydı Sevgili Jivago.Sevgilerle!

    YanıtlaSil
  28. ÇOBAN YILDIZI ; Sevgili Zühre hanım, ne mutlu bana sizleri oralara ziyaret ettirebildiysem. Teşekkürler, Sevgilerimle..

    YanıtlaSil