9 Şubat 2017 Perşembe

Sun Tzu




"Dövüş ustası olanlar öfkelenmezler
Kazanma ustası olanlar korkmazlar
Akıllılar dövüşmeden kazanır
Cahiller kazanmak için dövüşürler..."

Sun Tzu



Sun Tzu (ya da Sun Zi, Sun Tse) MÖ 500'de Wu Devleti'nde (Şimdiki Çin) yaşamış ünlü Çinli general, filozof ve askeri teorisyendir. Savaş stratejisi üzerine yazdığı "Savaş Sanatı" (Art of War) adlı eseri dünyanın en eski askeri strateji ve uluslararası ilişkiler çalışması olarak bilinir. 13 bölümden oluşan kitabın, Çin’de Savaşan Beylikler Döneminde (MÖ 480 - MÖ 221) yazıldığı tahmin edilmektedir.


Sun Tzu'nun yazdığı bu kitap askeri taktikler ve savaş üzerine bir çalışmadır. Spor, siyaset, asker, bilim, sanat alanında birçok ünlü ismi etkilemiş, onlara rehberlik etmiştir. Her biri savaşın farklı bir yüzünü anlatır ve 13 bölümden oluşur ve askeri strateji ve taktiğin temel kitabı olduğu kabul edilir. Çin'in Yedi Askeri Klasik'i arasında en önemlilerindendir.


20. yüzyılın sonlarından itibaren ekonomi ve iş dünyasında da kullanılmıştır. Mao Zedong, General Nguyen Giap|Vö Nguyen Giapj, General Douglas MacArthur ve bazı Japon İmparatorluk liderlerini etkilemiştir.


14 yorum:

  1. Akillilar dovusmeden kazanir!! Cok dogru!

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    akıllılar dövüşmeden kazanır, cahiller kazanmak için dövüşür. Ülkem daha güzel anlatılabilir miydi?
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
  3. İzninizle kopyaladım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. farkli ve enteresan bir kitap-lar oldugunu tahmin ediyorum, sayet bulabilirsem buradaki kutuphaneye bakacagim..paylasim icin tesekkurler..

    YanıtlaSil
  5. Çok faydalı bir paylaşım olmuş :)

    YanıtlaSil
  6. Çok hoşuma gitti "Sun Tzu" sözleri.
    Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim Sevgili Mehmet bey.

    YanıtlaSil
  7. Yorum yapan bütün dostlara teşekkür eder, iyi Pazarlar dilerim.

    YanıtlaSil
  8. hayırlı kandiller diliyorum.huzurlu mutlu günler.

    YanıtlaSil
  9. Kalıcı lafların neden kalıcı olduğunu anlatan sözler.

    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Yüzyıllar geçse de insan aynı insan. Önemli bir rehber kitap. Elinize sağlık hatırlatma için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı eserler yıllar geçse de kalıcı oluyor. Sağ olun.

      Sil
  11. Herkes lider olamaz..yeryüzünde kitleleri etkileyen liderler parmakla sayılacak kadar azdır. Uzak Doğu'nun en önemli general, filozof ve askeri teorisyeni Sun Tzu gibi! Bizim de bu dünyanın görmüş olduğu büyük mucizemiz, askeri dehamız, düşünürümüz...devrimcimiz, Baş Öğretmenimiz...sayısız özellikleriyle asrın ve görünen o ki, gelecek yüzyılların da en büyük lideri olan bir MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜMÜZ'ümüz vardır.
    Sun Tzu'dan, Atatürk'e..geçmişten günümüze...

    O halde şimdi bize, kıssadan hisse; Ne öfke! ne korku! birbirimize düşmeden / dövüşmeden, akıllıca, inandığımız yolda, sonuna kadar gitmek var!.

    Atatürk'ün bize bıraktığı ve dünyaya örnek olan en büyük eseri TÜRKİYE 'CUMHURİYET'İ DEVLETİDİR. Emanetine sahip çıkmak ise hiç bir kul'un 'tek'elinde değilidr!. Bu millet Cumhuriyet'tine sonuna kadar sahip çıkacaktır!.

    Size ve ailenize iyi haftasonları
    dilerim Mehmet Bey;)
    Esenlikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle geç cevap verdiğim için özür dilerim. Eski tarihli olduğu için yorum geleceğini tahmin etmeyerek blogu tamamen unutmuşum.

      Siz de kısa süre önce Sun Tzu ile ilgili paylaşım yapmıştınız. Ben face'e verdiğimi sanıp, blogdakini tamamiyle unutmuştum. Geçenlerde görünce size verdiğim yorumu da anımsayıp hemen tekrar paylaştım. Yazdıklarınıza aynen katılıyorum Esin hanım. Cumhuriyetimizin kurucusu gelmiş geçmiş en iyi liderdir ve dünyaya örnek olmuştur. emanetlerine teslim çıkmak boynumuzun borcudur. Güzel yorumunuza çok teşekkür eder, ailenizle birlikte aydınlık ve HAYIR'lı bir Mart ayı dilerim.:)

      Esen kalın

      Sil